30 Haziran 2012 tarihinden buyana çıkarılması gereken yönetmelikler 2013 yılında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Çıkarılmayı bekleyen önemli yönetmelikler 2014 yılına kaldı.
Son 10 yıldır İş Sağlığı ve Güvenliği alanında özellikle iş güvenliği ve işyeri hekimleri ile ilgili yönetmeliklerde uzlaşma sağlanamadığı için çıkarılan yönetmelikler sürekli Danıştay kapısından geri döndü ve sorunun aşılması kanunlarda yapılan değişikliklerle giderilmeye çalışıldı.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta bulunan 2 ila 49 çalışanı olan işyerlerine Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından finansman desteği sağlanması gerekiyordu. Bu konudaki yönetmeliğin çıkarılması için Maliye Bakanlığı’nın uygun görüşünün alınması bir buçuk yılı buldu. Aralık ayının son haftasında Yönetmelik geç de olsa yayımlandı. Yönetmeliğe göre çalışan başına 17-18 TL. gibi küçük bir desteğin verilmiş olması beklentilerimizi karşılamadı. Yönetmelik başvuruların SGK’ya nasıl yapılacağı konusunda kuruma yetki verdi. Şimdi bu konuda bir tebliğ çıkarılması bekleniyor. Dolayısı ile finansman desteğinden yararlanacaklar şimdilik yine bekleyecekler.
İşyerlerinde iş kazalarından ölenler kadar meslek hastalığı sonucu da ölenler olduğunu biliyoruz. Ancak yılda ancak meslek hastalığı teşhisi sayısı yıllardır 500 civarında seyir ediyor. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi’nin 2006 yılı hedefinde meslek hastalığı teşhisinin yılda yüzde 500 artırılmasıyer alıyordu. Bu sorunun çözümü iş yeri hekimlerinin ücretlerini işverenden değil bakanlıktan almasının daha doğru olacağı söyleniyordu.
Kanun meslek hastalıklarının teşhisini koyacak sağlık hizmeti sunucuları ile ilgili yönetmeliği Sağlık Bakanlığı’nın uygun görüşü alınması şartına bağladı. Sağlık Bakanlığının görüşünün alınarak bu yönetmeliğin de çıkarılması 2014’e kaldı.
21 Aralık sınavlarına 105 bin kişi katıldı. Aramıza 50 bin uzmanın daha katılabileceğini bekliyorum. Bunlardan 10 binin A ve B sınıfı uzmanı olmaları ile uzman sıkıntısı önemli ölçüde giderilecek. Geçen hafta Torba Kanun ile Tam Gün Yasası’nda yapılan düzenleme ile tabipler 2 ila 9 çalışanı olan az tehlikeli sınıftaki işyerlerinde eğitim ve sınav şartı olmaksızın görev yapacaklar. Yine kamuda çalışan işyeri hekimleri ayda 30 saate kadar işyeri hekimliğiyapabilecekler. Bu durumda kamuda çalışan 127 bin işyeri hekiminin bu fırsatı değerlendireceklerine ve iş yeri hekimi sıkıntısının da büyük ölçüde kalkacağı görülüyor.
Kanun işyerlerinde diğer sağlık personeli bulundurma zorunluluğunu getirdi. Ancak 2014 yılı içinde diğer sağlık personelinin eğitimlerini tamamlayıp sınavlara girerek belge almalarını istiyor. Bakanlık bu eğitimler ile ilgili müfredatı açıklayamadığı için eğitimler başlayamadı. Bu gecikme devam ederse yine Haziran ayında yeteri kadar işyeri hemşiresi yok, yönetmelikte bir değişiklik yapalım diyenler çıkabilir.
2014 yılının bu kısır tartışmaların son bulacağı İSG Mevzuatı’nın tamamlanacağı ve artık herkesin mevzuatı uygulamaya başladığı bir yıl olmasını diliyorum.
Mesut TORAMAN
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı
İSGDEM ve OSGBMED
Yönetim Kurulu Başkanı