01 Temmuz 2013 de tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan ve 2 ila 49 çalışanı bulunan işyerlerinin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu, 02 Ağustos 2013 günü yürürlüğe giren Torba Kanun ile 01 Ocak 2014′ e ertelendi.

İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi açığının kapatılması için adlarına 1.500 gün pirim yatırılmış olan c sınıfı iş güvenliği uzmanlarına, B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına girmeleri olanağı tanındı. 1.200 gün pirimi olan B sınıfı iş güvenliği uzmanları ile 3.000 gün pirimi olan c sınıfı iş güvenliği uzmanlarına A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına iki defa girilebilme hakkı verildi.

Bu yılbaşında çıkarılan bir diğer Torba Kanun ile de, Kamuda çalışan işyeri hekimlerine ayda 30 saat işyeri hekimliği ve hekimlere, belge şartı aranmaksızın az tehlikeli işyerlerine işyeri hekimliği yapabilme olanağı sağlandı. Kısacası artık işverenler ben iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulamıyorum. İSG Kanununu erteleyin diyemiyorlar.

21 Aralık sınavında, beklenenin üzerinde katılım oldu ve görülmemiş derecede kolay sorular sorularak yaklaşık 15.000 kişi A ve B sınıfı belgesini bu sınavla aldılar.

19 Ağustos sınav başarı oranı % 9 çıkacaktı, Bakanlık bir sürpriz yaparak A sınıfı iş güvenliği sınavında 22 soruyu, C sınıfında ise 9 soruyu iptal ederek başarı oranını %17 ye çıkardı. Bu gelişmeleri değerlendirerek kursiyerlerime, bugün için ihtiyaca yakın uzman bulunuyor artık kolay sorular beklemeyin sınava çok iyi hazırlanın demiştim. Tahminim doğru çıktı ve 23 Şubat 2014 günü yapılan sınav çok zor geçti.

24 Mayıs’tan sonra da hak sahiplerine yükseltme sınavı yapılmayacağı duyurulduğuna göre 23 Şubat’ta ilk hakkını kullananların bir sınav hakkı daha bulunuyor. Gelecek sınavda da zor soruları bekleyelim. Torba Kanun ile büyük bir fırsat yakalamış olan C sınıfı iş güvenliği uzmanları işlerini şansa bırakmadan sınava iyi hazırlansınlar.

Bakanlık Mart ayında Yönetmeliklerde değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Yürürlükteki Yönetmeliğe göre ceza puanları nedeni ile onlarca Eğitim Kurumlarının Kapatılması gerekiyor. Kapatılmaya neden olan 200 ceza puanı sınırı 500 e çıkarılarak ve iki üç yılda bir puanların silinmesi yolu ile sorun çözülmeye çalışılıyor.

On yıldır yaşanan sorunlar sık sık Torba Kanun ve yönetmeliklerde yapılan düzenlemeler ile aşılamadığı görüldü. Çok daha radikal kararlar alınmalı.

Örneğin, OSGB kuracak olan ticari şirketlerin ortaklarından birinin A sınıfı iş güvenliği uzmanı olması ve İl ve ilçelerde ihtiyaçtan fazla OSGB açılmasına izin verilmemeli. Planlanacak sayıdan fazla sayıda OSGB bulunan bölgelerde devir yolu ile aynı adreste OSGB faaliyetlerine devam edilememeli. OSGB’ ler hizmetlerinin karşılığını işverenden değil Bakanlıkta oluşturulacak bir fondan almalılar.

Eğitim Kurumları ise kapatılmalı. Bu yetki Bakanlığa yani ÇASGEM’E verilmeli. Bina ve eğitici kadrosu ile başarı durumu iyi olan kurumlar ÇASGEM adına illerde eğitim faaliyetini sürdürebilmeli. Kurumlar kursiyerler ile akçeli bir ilişkiye girmemeli. Kurs ücretleri Bakanlık tarafından belirlenerek tahsil edilmeli ve eğitim Kurumlarına her kursiyer için bir ödeme Bakanlık tarafından eğitim kurumlarına ödenmeli.

 

Mesut TORAMAN
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

İSGDEM ve OSGBMED
Yönetim Kurulu Başkanı

Yorumlar