İş güvenliği uzmanlarının eğitimleri ve çalışma usul ve esaslarını düzenleyen yönetmelikler hep yargıya taşındı ve istenen düzenlemelerin yapılabilmesi için kanunlarda değişikliklere gidildi ama tartışmalar bitmedi. Bitmeyecek gibi görünüyor.

Yaşanan sıkıntıların önlenmesi için Ağustos ayında ‘torba kanun’ ile 6331 sayılı kanunda değişiklikler yapılmıştı, bakanlığın yapılan değişikliğe uygun yönetmelikte düzenleme yapması bekleniyordu. 11 Ekim’de beklenen değişiklikler yapıldı.

Yönetmelik neleri değiştirdi?

İş güvenliği uzmanı olabilmek için üniversitelerin fen veya fen-edebiyat fakültelerinin fizik veya kimya bölümlerinden mezun olanların yanına biyolog unvanına sahip olanlar eklendi. Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler yani SGK müfettişlerine uzmanlık yolu açıldı.

Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında müfettiş yardımcılığı süresi dahil en az 10 yıl görev yapan SGK müfettişlerine (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılarak yapılacak (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavında başarılı olanlara, B sınıfı iş güvenliği uzmanı olma hakkı verildi.

İş sağlığı ve güvenliği alanında teftiş yapan mühendis, mimar veya teknik eleman olan iş müfettişleri hariç bakanlık ve ilgili kuruluşlarında müfettiş yardımcılığı süresi dâhil en az on yıl görev yapan müfettişlerden (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılanlara, sınavsız C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı verilecek.

Bugüne kadar Bakanlık çalışanlarından olan, mühendis, mimar ve teknik eleman olmayan SKG müfettişlerine de ayrıcalıklar bu değişikliklerle tanınmış oldu.

Tam süreli iş güvenliği uzmanları; çok tehlikeli sınıfta 500 yerine bin, tehlikeli sınıfta 750 yerine bin 500, az tehlikeli sınıfta bin yerine 2 bin çalışana hizmet verebilecek.

Kısmi süreli çalışan uzmanlar, az tehlikeli işyerlerinde ayda 10 dakika/kişi olan çalışma süresi 6 dakikaya, tehlikeli sınıfta 15 dakikadan 8 dakikaya, çok tehlikeli sınıfta 20 dakika olan çalışma süresi 12 dakika/kişi olarak düşürüldü.

Birden fazla işyeri ile kısmi süreli iş sözleşmesi yapan uzmanlar, hekim ve diğer sağlık personelinde olduğu gibi, işyerleri arasında yolda geçen süreleri haftalık kanuni çalışma süresinden sayılmayacak. Yani uzman daha çok çalışacak daha az ücret alacak.

Eğitim kurumları iş güvenliği uzmanlığı eğitimi için tam süreli iki eğitici yerine dört tam süreli eğitici bulunduracak. İşyeri hekimliği eğitimini de verecekler, altı tam süreli eğitici bulunduracak.

Bakanlık ve Sağlık Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşları ise daha az tam süreli eğitici görevlendirebilecekler.

Adaylar, teorik eğitimde mazeretli veya mazeretsiz en fazla 18 saat devamsızlık yapabiliyorlardı, Şimdi en fazla 6 ders saati devamsızlık yapabilecekler. Katılım zorunluluğuna aykırılığın 5 yıl içerisindetespiti halinde verilen belgeler iptal edilecek.

Eğitici olmak için, A sınıfı iş güvenliği uzmanları için 5 yıl uzman olma koşulu devam ederken, bakanlık ve üniversite öğretim üyelerine ayrıcalıklar getirildi.

Uzman yardımcılığı süresi dâhil en az 10 yıl görev yapmış çalışma ve sosyal güvenlik eğitim uzmanlarına da eğitici olma hakkı getirildi.

Katılımcıların devam durumlarının ve eğitici uygunluğunun denetimi ise Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde Sosyal Güvenlik il müdürlükleri bünyesinde görev yapan Sosyal Güvenlik Denetmenleri tarafından da yapılabilecek.

A sınıfı yokluğu bahanesinin ortadan kaldırılması ve işverenlerin sıkıntılarının giderilmesi için ‘torba kanun’da yapılan değişiklik gereği; deneyimli C sınıfı uzmanlarına bir yıl içerisinde kullanılmak koşu ile iki sınav hakkı verilmişti.

Yönetmeliğe göre, başvurdukları tarihte adlarına bin 500 gün prim ödenenler (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belge sınavına, 3 bin gün prim ödenenler, (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belge sınavına girebilecekler.

(B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlardan;  başvurdukları tarihte adlarına bin 800 günprim ödenenler, (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belge sınavına girmelerine olanak tanındı.

15/8/2009 tarihinden sonra bakanlıkça yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından eğitim alıp sınav hakkını kaybedenler, bu maddenin yayım tarihi itibariyle 1 yıl içinde ilgili sınavlara katılabilecekler.

Yönetmelikle, eğitim kurumları ve eğiticilere verilmekte olan ihtar puanları da önemli oranlarda artırılmış oldu

Yorum yok, hayırlı olsun.

 

Mesut TORAMAN
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

İSGDEM ve OSGBMED
Yönetim Kurulu Başkanı

Yorumlar