Geçen yıl Ağustos ayında, Torba Kanun’la 6331 sayılı Kanun’un geçici 4. maddesine bir fıkra eklenmiş, bakanlığa, usul ve esaslarını belirlemek kaydıyla, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlara, Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenmiş olan prim gün sayısı ile sahip oldukları belge sınıfı gibi hususları dikkate alarak üst sınıflardaki iş güvenliği uzmanlığı belgesi alabilmeleri için fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde kullanılmak şartıyla en fazla 2 sınav hakkı verilmesine dair gerekli düzenlemeyi yapmak yetkisi verilmişti.
Yönetmelikte yapılan değişiklikle (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlardan; adlarına bin 500 gün prim ödenenler, (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belge sınavına, adlarına 3 bin gün prim ödenenler, (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belge sınavına, girebilmek hakkı verilmişti. Ayrıca, (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlardan; adlarına bin 800 gün prim ödenenler, (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belge sınavına, girmeye hak kazandılar. Sınavlara giren yaklaşık 25 bin (C) sınıfı iş güvenliği uzmanının (A) ve (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgelerini aldılar.
Her zaman olduğu gibi yapılması istenen açık bir şekilde kanunda yazılmamış, düzenlemenin nasıl yapılacağı yönetmeliğe bırakılmıştı. Oysa on binlerce mail milletvekillerine gönderildiğinde düzenlemenin kanuna yazılması istenmişti.
Zamanında yapılması gerekenler yapılmadığı için yeterli sayıda A ve B sınıfı uzmanı yoktu. Kaos yaşanmıştı. Ya Torba Kanun’la kanunun uygulanması ertelenecek veya başka bir formül bulunacaktı. Bizler, çok tehlikeli sınıfta örneğin madenlerde ve inşaatlarda fiilen çalışmış C sınıfı iş güvenliği uzmanlarının A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına, tehlikeli sınıfta fiilen çalışmış C sınıfı iş güvenliği uzmanlarının B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına girmelerine olanak verilmesini istemiştik.
Yönetmelikte, adlarına pirim yatırılanlar denilerek, C sınıfı iş güvenliği uzmanının bakabileceğiişlerde veya hiçbir işte fiilen bir gün bile çalışmamış olanların A sınıfı iş güvenliği uzmanı olmaları sağlandı. Haklı itirazlar geldi. Mahkemeye de başvuranlar oldu. Geçen hafta bu konuda biryürütmenin durdurulması kararının bakanlığa tebliğ edildiği duyumları alındı.
Binlerce A ve B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi iptal olursa, Meclis’te görüşülmesi sürdürülen Torba Kanun’a bir maddenin ilave edildiğini duyacağız. Her zaman olduğu gibi Danıştay’ın hukuka aykırı gördüğü ve iptal ettiği yönetmelikleri Torba Kanun zoruyla uygulamaya çalışacağız.
Meclis dönem içinde toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren kanunları uzlaşarak çıkarmayıp tatile gireceği son günü gece yarısı verilen önergeler ile kanunlaştırmaya devam edecek gibi görünüyor. Bir kısım milletvekilinin vereceği kimsenin aklına ve gündemine gelmeyen kanunlar ile karşılaşacağız. Torbadan çıkan kanunlar sorunu o gün çözmüş gibi görünse de sorunu çözmediğini defalarca gördük.
Meclisin tatile gireceği günün gecesi iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yapılacak düzenlemeleri merakla ve endişe ile bekliyorum.
OSGBMED & İSGDEM Genel Müd.
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı
Mesut TORAMAN