İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi olmak isteyenler, Bakanlık tarafından yetkilendirilen eğitim kurumlarından 180 saati uzaktan ve örgün eğitim, 40 saati staj olmak üzere toplam 220 saat eğitim aldıktan sonra, Bakanlık tarafından yaptırılan sınavlardan 70 puan almak zorundalar. 5 yılda bir yapılması zorunlu 30 saatlik yenileme eğitimleri ise sınavsız.

100 binin üzerinde kursiyeri sınava hazırlayan kurumların küçük bir bölümü hiç bir mevzuat ve etik kural tanımadan piyasayı ele geçirmek yarışına girdiler. Bakanlık bu kurumları ben kapatacağıma, öyle düzenlemeler yapayım ki onlar kendi istekleri ile kapansınlar arayışına girdi. Yönetmelikte yapılan son düzenleme ile eğitim kurumlarında zorunlu olan iki tam süreli eğitici sayısını 4’e çıkardı. İş yeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı eğitimlerinin ikisini birlikte verenler ise 6 eğitici bulundurmak zorunda bırakıldılar.

Kurumlar arasında eşitlik ilkesi göz ardı edilerek Kamu Eğitim Kurumları’na ayrıcalık getirildi. Onlar daha az tam süreli eğitici bulundurabilecekler. Bir ayrıcalık da, KDV’de var. Üniversite ve ÇASGEM yüzde 8 KDV öderken, özel kuruluşlar yüzde 18 KDV ödemek zorundalar.

Son bir yılda üniversitelerde görev yapan veya emekli öğretim üyelerinden 2 bin kişiye eğitici belgesi verildi. Kurumlar bu kişilere verdikleri ders ücretlerinin dışında belgeleri karşılığı ayda 5 bin lira ödemek zorunda kaldılar.

Tüm zorluklar yetmiyormuş gibi, 5 Şubat akşamı Bakanlık internet sitesinden yayımlanan duyuruda Teorik eğitimlerini 9 Mart’a kadar tamamlayamayanların 24 Mayıs’ta yapılacak sınava giremeyeceklerini ilan etti. Teorik eğitimlerini 9-30 Mart arasında bitirmeyi planlamış ve eğitimleri devam eden kurumlar bir kez daha sarsıldılar. Her sınav öncesi sınav tarihleri ve eğitimlerin tamamlanma tarihlerinin son dakikada değiştirilmesi sonucu bu durumdan bir kısım kurumların kazançlı, büyük bir bölümünün ise zararlı çıktığı biliniyor.

Yapılan itirazlar üzerine, yapılan duyurudan bir gün sonra eğitimlerin tamamlanma tarihi 9 Mart’tan 13 Mart’a ertelendi. Son değişiklik üzerine kurumlar kursları başlamış olanlar için yeni bir tarih belirleyerek kursiyerlerinin 24 Mayıs’ta yapılacak sınavına girmelerini sağladılar. Ancak ‘ben yeni takviminize göre kayıt yaptıramam işyerimden izin almış ve programımı ona göre yapmıştım beni mağdur ettiniz’ diyen kursiyerlere ise eğitim kurumları cevap veremediler. Onlarca kurumda ders veren bir eğiticim, ‘bu değişikliğiniz yüzünden iki günüm boş geçecek benim mağduriyetimi kim ödeyecek’ diye mail attı. İletiyi gördüğümde ne diyeceğimi şaşırdım.

Kurum sahiplerinin, İzmir ve Bursa’da yaptıkları toplantılarda, Sayın Bakanımızın başkanlığında kurum sahiplerinin katılacağı bir toplantının yapılması talebinin Bakanlığa iletilmesine karar verdiler.

Soruna günlük değil köklü çözüm gerekiyor diyorlar.

Geçen yazımda etik kurallara ve mevzuata uygun çalışan yeşil OSGB’lerin ya kırmızıya dönüşeceğini ya da kapanacağını ifade etmiştim.  Bugünde yeşil eğitim kurumlarının önünde iki yolun olduğunu üzülerek söylemek istiyorum. Bu ay sonuna kadar Sayın Bakanımızın soruna bizzat el koyacağını ve bu sorunu da çözeceğine inanmak istiyorum.

 

 Mesut TORAMAN
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

İSGDEM ve OSGBMED
Yönetim Kurulu Başkanı
Yorumlar