Uluslararası Çalışma Örgütü’nün yapısına, sözleşmelerine ve çalışmalarına baktığımızda DİYALOG görülüyor.
İş Güvenliği Uzmanları ve İşyeri Hekimlerinin eğitimlerini veren kurumların eğitim programlarında ilk dokuz saatin sırası değiştirilemiyor. İkinci dersin konusu, İSG kavram ve kuralları ve kültürü…
Diyalog denince karşımızdakinin hatalarını ortaya çıkarmak hatalarımızı örtmek ve hatalarımızın ulu orta bir yerde konuşulmasını engellemek olduğunu sandığımız için diyalogu sağlayamıyoruz.
Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri ve Eğitim Kurumlarının örgütü İSGHDER, 1 Ekim’de Ankara’da çalıştay düzenledi. Müsteşar yardımcısı, genel müdür ve bakanlık yetkilileri de katıldılar. Eğitim kurumlarının yönetmeliğe uygun olmayan davranışları nedeni ile yetki belgelerinin askıya alındığını ve gördükleri olumsuzlukları bir kez daha eğitim kurumları sahiplerine ilettiler. İSGHDER ile birlikte çalışmaya ve diyaloga hazır olduklarını ifade ettiler. Bu olumlu yaklaşımın herkesin yararına olacağı kesindir.
Eğitim Kurumlarının sahipleri verilen cezaların ağır olduğunu kendilerinin de bu kusurları mevzuatın eksikliğinden ve istemeden yaptıklarını, bundan sonra Bakanlık ile birlikte çalışarak iş güvenliği uzmanlarına verilen eğitimin kalitesinin artırılmasını istediler.
Çalıştayda da dile getirdim. Sorunun örgütlenme sorunu olduğunu.
Örgütlenemiyorsanız, testi kırıldıktan sonra yol gösterebiliyorsanız diyalogu sağlayamazsınız. 1000 e yaklaşan ortak sağlık ve güvenlik birimleri ile 300’e yaklaşan eğitim kurumları sahiplerinin bir kısmının daha çok nasıl para kazanırım, rakiplerimi nasıl bu alandan silerim diye düşündüğünü ve çalıştığını herkes biliyor.
İlk defa bir uzmanın bilmesi gereken sorular, 18 Ağustos sınavında sorulmaya çalışıldı. Sorular konuları itibari ile iyi seçilmişti. Ancak çok büyük bir konu gözden kaçırılmıştı. 6331 sayılı kanunla Tüzükler ortadan kaldırılmış olmasına karşın sorular tüzüğe göre diye sorulmuştu. Oysa iş sağlığı güvenliği açısından veya yerleşik uygulamalara göre diye sorulsaydı rekor soru iptalleri olmayacaktı.
Böyle olması da iyi oldu. Sınav başarı oranı neredeyse ikiye katlandı ama yetmedi. C sınıfı iş güvenliği uzmanları eğitiminde başarı oranı yüzde 17, bu başarısızlığın nedenleri ve çözüm önerileri çalıştayda tartışıldı. 18 Ağustos sınav sonuçları en düşük başarı oranı ile tarihe geçti.
Öz eleştiri yaparak, örgütlenerek, birlikte çalışarak, iş güvenliği uzmanı yetiştirilmesine çalışmalıyız, mevcut uzmanların eksikliklerinin tamamlanmasına çalışmalıyız.
Bakanlık İSGHDER ve diğer İSG derneklerinin temsilcilerinden oluşacak, sürekli çalışacak bir çalışma gurubu oluşturmalı ve koordinasyonu Bakanlık tarafından sağlanmalıdır.
Kanun ve yönetmelikte yer alan mesleki bağımsızlık ve etik ilkeler için, dernekler ve üyeleri üzerlerine düşen görevler var. Yanlış yapanın karşısına bakanlık ve dernekler birlikte karşı çıkmalılar.
Çalıştayın düzenlenmesinde, emeği geçen ve katkı koyanlara bir İSG çalışanı olarak teşekkürlerimi sunuyorum.

 

Mesut TORAMAN
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

İSGDEM ve OSGBMED
Yönetim Kurulu Başkanı

Yorumlar