Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan torba kanununda tam gün yasası olarak bilinen kanun dün TBMM’de görüşülmeye başlandı. Tasarıyla, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan hekimler ile aile hekimlerinin mesai saatleri dışında aylık otuz saati geçmemek üzere işyeri hekimliği yapabilmeleri öngörülüyor.

1 Ocak 2014’de 2 ila 49 çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki iş yerlerinde iş yeri hekimlerinin görev yapması zorunlu olacak.

Kamuda görevli hekimlerden tehlikeli ve az tehlikeli sınıftaki işyerleri için iş yeri hekimliği belgesi istenmeyeceği iddia ediliyor. Ev ödevini zamanında yapmayan çocuklar gibi, mazeret hazır. Gerekli sayıda işyeri hekimi yok. Bir ay sonra ben ne yapacağım. Çözüm olarak Kamuda çalışan hekimlerden işyeri hekimliği belgesini istemeyelim.

Bu yönde bir düzenleme yapmaz isek,  İşyeri hekimi bulundurma mecburiyetini bir kere daha ertelemekten başka seçeneğimiz kalmaz. Denilecek.

Çok tehlikeli işyerleri dışındaki tehlikeli ve az tehlikeli sınıftaki iş yerlerinde işyeri hekimliği eğitimi şartını kaldırmak bugüne kadar yapılan ve söylenenlerin inkârı olur.

İşyeri hekimliğinin özel bilgi gerektiren bir disiplin olduğunu bilmeyen yok. Bu yönde bir düzenleme yapılacağına inanmak güç.

İş sağlığı ve güvenliğinin kurucusu olan Ramazzini, 17. yüzyılda hekim arkadaşlarına, ‘çalışanlara önce ne iş yapıyorsunuz’ diye sorun diye öğüt verirken, iş hastalığına işaret ediyordu.

Sosyal Güvenlik Kanunu’nun 14 maddesi; “Sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlük halleridir” diyor.

İşyeri hekiminin işe başlayacak olanların çalışacağı işyerini ve yapacağı işi ve bu nedenle hangi meslek hastalığına yakalanma riskinin bulunacağını bilmek zorunda. İşe giriş muayene raporunda bu kişi bu işi yapabilir diyecek. Çalışanın sağlık gözetimini yapacak. İSG Mevzuatı’nı iyi bilecek. Çalışanın meslek hastalığına yakalanmaması için çalışanı ve işvereni uyaracak gerektiğinde durumu bakanlığa bildirecek. Yönetmelikte işyeri hekiminden istenen 37 görevi bu konuda herhangi bir eğitim almamış olan kamu hekimi nasıl yerine getirecek?

Bu görevleri ve yetkilerini kullanmakta ihmali olur ise işverene karşı sorumlu olduğu için, belgesi askıya alınacak. Belgesi olmayan hekimin hangi belgesini iptal edeceksiniz?

İSG Mevzuatı’nda işyeri hekimleri için daha pek çok görev durur iken, Kamu çalışanı işyeri hekiminden işyeri hekimliği belgesi istemiyorum diyemezsiniz. ‘Bir ay kaldı ne yapayım’ derseniz ‘20 Haziran 2012’den bugüne kadar aklınız neredeydi’ diye sorarlar.

Ben yine böyle bir soru sormayayım çözüm önerimi sunayım. Diğer sağlık personeli için getirilen geçici maddeyi hatırlatayım. Diğer sağlık personeline, 2015’e kadar eğitimini ve belgeni al yoksa 2015’den sonra diğer sağlık personeli olarak ataman yapılamayacak diyoruz. O halde Kamuda çalışan hekimler için de benzer bir düzenleme yapılabilir.

Kamuda çalışan hekimlerden 01.01.2015 tarihine kadar işyeri hekimliği belgesi istenmesin. 2015’e kadar gerekli eğitimlerini alarak sınavda başarılı olan kamuda görevli hekimlerimiz belgelerini alarak işyeri hekimliği görevlerini yapsınlar.

Ayda 30 saat değil, 22 saat olarak işyeri hekimliği yapsınlar. Yani haftalık çalışma süreleri yönetmeliğine uygun olarak diğer çalışanlar gibi çalışsınlar.

 

Mesut TORAMAN
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

İSGDEM ve OSGBMED
Yönetim Kurulu Başkanı

Yorumlar