2009 yılından önce çalışmaya başlamış olanların 40 saat mesleki eğitim almalarını, bu tarihten sonra işe girenlerin ise daha uzun süre eğitim almaları gerektiği yönünde tebliğ çıkarılmıştı. Bu konuyu da istismar ettik. Uygulamadık.

Açıkgözler, bazı okul yöneticileri ile birlikte doğru dürüst eğitim vermeden belge düzenleyerek bu konuyu rant kapısı gördüler. Milli Eğitim Bakanlığı meslek liselerinin bu eğitimleri vermesini durdurdu. Yetkiyi halk eğitim merkezlerine verdi. Aynı açıkgözler şimdi halk eğitim merkezlerini kullanarak mesleki eğitimi aracılık yaparak para kazanma yoluna koyuldular.

Şehircilik İl Müdürlüklerinin müteahhitlerden, ilk yıl 10 TL, bugün 30 TL para alıp her hangi bir eğitim vermeden inşaatlarda çalışanlara 2017 yılına kadar geçerli olacak mesleki eğitim belgesi yerine geçecek bir belgeyi verdiklerini şaşkınlıkla izliyoruz. Hem kanun çıkaracaksınız hem bu hale getireceksiniz, ben anlayamıyorum, anlayan varsa lütfen anlatsın da biz de öğrenelim.

Niye 6331 sayılı kanuna “Mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenler çalıştırılamaz” diye yazdınız? Acaba iki yılda mesleki eğitimi olmayan veya alınan belgelerin geçersizliği nedeni ile ne yaptırım uygulandı?

Kanuna “Bakanlık, iş güvenliği uzmanlarının ve işyeri hekimlerinin görevlendirilmesi konusunda sektörel alanda özel düzenleme yapabilir” diye niye yazdınız?

İnşaatlarda, madenlerde, tehlikeli kimyasallarla çalışılan işyerlerinde her meslekten A sınıfı iş güvenliği uzmanının görev yapması doğru mu? Dünyanın neresinde mesleki deneyimi olmayan bir kişiye uzman deniliyor?

Geçen yıl bu konu ile ilgili taslak, sosyal tarafların görüşüne sunulmuştu. Taslağın başına ne geldi bilen var mı?

İş güvenliği uzmanı kendi mesleğine ve deneyimine uygun yönetmelikte kendilerine verilen görevleri eksiksiz yapacakları sürede işyerlerinde bulunmaları gerekmez mi?

Çok tehlikeli bir işyerine ayda bir saat gitmesine yönetmelikte yer vereceksiniz, sonra o uzmandan yılda 16 saat iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini vermesini isteyeceksiniz. Ayrıca risk değerlendirme çalışmalarına katılmasını işyerinde gördüğü eksiklikleri ve önerilerini işverene makul sürede yerine getirmesi konusunda yazılı bildirimde bulunmasını bekleyeceksiniz, işverenin önerisini yerine getirmemesi halinde gidip Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne ücretini aldığı işverenini bildirmesini mevzuata yazacaksınız.

Bir uzmanın 30 ilde, 30 işyerinde birer saat uzmanlık yapabilmesine mevzuat izin verebiliyor. Örnekleri çoğaltabiliriz.

120 bin iş güvenliği uzmanını işveren ile sözleşme yapmaya zorlayın ve ölümlü bir kaza sonrası cezaevine gönderin, vicdan sahibi olan razı olur mu? Yoksa vicdanlar işverenlerin cüzdanlarına mı girdi, artık söz bulmakta zorlanıyorum.

Kanun çıkaran sayın milletvekillerim, çıkardığınız kanunların yönetmelik ve tebliğlerle ve akıl dışı uygulamalar ile ne hale geldiğini lütfen denetleyin.

Görevinizin yalnız kanun çıkarmak olmadığını ve denetleme görevinizin de bulunduğunu düşünüyorum.

120 bin iş güvenliği uzmanı arkadaşım artık sesimizi daha gür çıkarmanın zamanı geldi.

Cezaevine girdikten sonra bağırırsanız işe yaramaz.

OSGBMED & İSGDEM Genel Müd.
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

Mesut TORAMAN

Yorumlar