İzmir Tabip Odası ilginç bir tanımlama yaparak gündem oluşturdu.“Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği alanında OSGB gerçekleri” raporunu yayımladı.

Raporda; OSGB’lerin hiçbir sektörde görülemeyecek ölçüde mantar gibi çoğaldıklarını, iş dünyasını büyük para cezaları ile korkutarak alanı ticari bir savaş alanına getirdikleri iddia ediliyor. OSGB’lerin çoğunluğunun şirketleri ele geçirmek için etik olmayan davranışlar içine girdikleri detaylı bir şekilde anlatılıyor.

Kırmızı OSGB denen bu şirketlerin piyasanın yüzde 70’ine hakim duruma geldiklerinden bahisle İSG çalışanı kıyımı yaşattıklarına raporda yer verilmiş.

Rapor çok ilginç saptamalar yapıyor. Tespitlerine hak vermemek elde değil. Ancak suçun tek sorumlusu olarak OSGB’leri görmenin eksik olacağını düşünüyorum.

Her hukuk mezununun istediği yerde NOTER açamadığını, herkesin, her istediği yerde tıp merkezi açamayacağı bilinir. OSGB’lere verilen kamu görevi gereği her dileyen kişinin de istediği adreste OSGB açamaması gerekir.

İlk yayımlanan yönetmelikte OSGB açacak şirketin kurucu ortaklarından en az birinin A sınıfı iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi olması şartı getirilmişti. Şimdi yeter sayıda A sınıfı iş güvenliği uzmanıolduğuna göre, yine OSGB açmak için şirketin çoğunluk payına sahip ortağın A sınıfı iş güvenliği uzmanı olması istenebilir.

İl ve ilçelerde ihtiyaca göre yetki verilmeli. Kuyumcular gibi yan yana OSGB kurulmasına olanak sağlanmamalı.

OSGB’lerin İSG Mevzuatı dışında diğer mevzuatlara da uyumlu çalışıp çalışmadığı denetlenmeli. Etik ilkeler ve mesleği bağımsızlık içinde çalışıp çalışmadıklarını denetlenmeli. İSG Profesyonelleri Meslek Odası’nın kurulması zamanı da geldi. Kurulacak Oda’nın üyelerini denetleyebilmeleri imkanı sağlanmalıdır.

İşverenlerin İSG hizmetini bir külfet görüp sorumluluklarını en ucuz yolla yerine getirmeyi düşünmemeliler. Yönetmelik işverenlerin bu hizmetleri OSGB’den almış olmalarının işveren sorumluluklarını yerine getirmeyeceğini açıkça yazıyor.

Kuruluşların bu hizmetleri açık artırma yolu ile ihale ettiklerini görüyoruz.

İşverenler, OSGB ve iş güvenliği uzmanlarının sözleşmelerini canları istediğinde kolayca sonlandıramamalılar. İSG profesyonellerinin iş güvencesi sağlanmalıdır. Uzmanların ve OSGB’lerin ücretlerini işverenden değil, Bakanlıkta oluşturulacak bir fondan almaları sağlanmalıdır.

İSG hizmetleri piyasa şartlarına ve rekabete bu şekilde açılır ise yeşil OSGB’lerin de, bir süre sonra ya kapanmalarına veya kırmızı OSGB’lere dönüşeceklerine tanık olacağız.

 

Mesut TORAMAN
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

İSGDEM ve OSGBMED
Yönetim Kurulu Başkanı

Yorumlar