İzmir Tabip Odası, etik kurallara uygun çalışmayan OSGB’lere kırmızı OSGB, mevzuata uygun çalışanlara yeşil OSGB tanımını getirmişti. Ben de bu köşede yeşil OSGB’lerin ya kırmızı OSGB’leredönüşeceğini ya da kapanacağını dile getirmiştim.
Eğitim kurumları için de aynı tanımlamayı yaparak, yeşil eğitim kurumlarının da kırmızı eğitim kurumlarına dönüşeceğini veya kapanacağı iddiasında bulunmuştum.
Eğitim kurumları sayısının hızla azalmaya başladığını izliyorum. Ancak bu azalmanın bir nedeni de, Bakanlığın mevzuata uygun çalışmayan eğitim kurumlarını kapatmaya başlamış olmasıdır. Kapanan veya kapatılan kurumların hangilerinin kırmızı, hangilerinin yeşil eğitim kurumu oldukları, sektörde bulunanlar tarafından bilinmektedir.
Diğer yandan OSGB’lerin sayıları hızla artmaya devam ediyor. Bakanlık ileride Kırmızı OSGB’leri de kapatmaya başlayabilir. Ancak sisteme verilen zarar geri gelmesi mümkün olmayacaktır. Mart ayında İSG hizmetleri ile ilgili üç yönetmelikte yeni düzenleme yapılacağı duyurulmuştu. Ancak bir haber alınamadı. Olumlu değişikliklerin acilen yapılması gerekiyor.
Örneğin; iş güvenliği uzmanının iş yerindeki çalışma sürelerinin artırılması gerekiyor. Mevzuatın uzmanlardan istediği çalışmanın mevcut süreler içerisinde yapılamayacağı ortadadır. Yani evrak üstünde uzman görevlendirilmesi ileride telafi edilemez zararlara neden olacaktır.
Yönetmeliğe göre bir uzmanın 30 ilde ayrı ayrı işyerlerinde görev yapmasına engel bulunmamakta. Bir uzmanın görev yapabileceği işyeri sayısı tehlike sınıflarına göre sınırlandırılmalıdır.
6331 sayılı yasa uzmanların hangi sektörlerde görev yapabilecekleri konusunda da bakanlığa sektörel alanda düzenleme yetkisi veriyor. Vakit kaybetmeden sektörel alanda düzenleme yapılması gerekiyor.
Diğer sağlık personeli görevlendirmeleri ile ilgili olarak Bakanlığın kararını acilen vermesi gerekiyor. Hemşire, sağlık memuru, acil tıp teknisyeni ve çevre sağlığı teknisyenlerinin eğitim kurumlarından 90 saat eğitim almaları ve Bakanlık tarafından açılacak sınava girerek diğer sağlık personeli belgelerini almaları mevzuat gereğidir. Müfredatın açıklanmayıp eğitimlerin başlamaması sonucu yılın ikinci yarısında yine bir erteleme tartışması gündeme gelebilir.
Her hukukçu istediği noterin yanında noter açamıyor. Her isteyen de istediği yerde sağlık kuruluşu açamıyor. Ne yazık ki herkesin canının istediği yerde OSGB açmasına bir engel bulunmuyor.
OSGB açacak ticari şirketin ortaklarından en az birinin A sınıfı iş güvenliği uzmanı olması ve şirket payının en az yüzde 51’ine sahip bulunması şartı getirilmelidir. OSGB’nin kadrosunda en az 3 tam süreliA Sınıfı iş güvenliği uzmanı istihdam etme zorunluluğu da uygun olacaktır. İşyeri hekimi için bir şart getirilmesine gerek yoktur. Çünkü 128 bin hekim Toplum Sağlığı Merkezleri aracılığı ile görevlendirerek, sorun çözülebilir.
Eğitim kurumlarında kurucu ortaklardan en az birinin eğitici belgesinin olması şartı yeterli olmalı, tam süreli eğitici şartı kaldırılmalıdır.
Son bir yılda üniversitelerde görevli binlerce kişinin eğitici belgelerini aldıkları görülüyor. Bu konuda da çok ciddi hatalı işlemlerin yapıldığı yönünde uyarılar almaktayım.
Bakanlığın, acilen tam süreli eğiticiler ile ilgili işlemleri mercek altına alması gerekiyor.
Mesut TORAMAN
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı
İSGDEM ve OSGBMED
Yönetim Kurulu Başkanı