OSGB MEDYA’DAN İSG ÇALIŞANLARI VE ÖRGÜTLERİNE ÇAĞRI
2006 tarihinde İSG Konseyinin hedeflerinin başında, 2008 e kadar İSG Kanunun çıkarılacağı vardı. İstanbul Esenyurt’ta meydana gelen çadır yangından sonra, Başbakanlıkta bekleyen bir türlü Meclise gönderilemeyen 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu TBMM’ye gönderildi ve Meclis tatile girmeden 20 Haziran 2012 günü Kanunu kabul etti. Resmi gazetede 30 Haziran 2012 de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun öngördüğü yönetmelikler ise 29 Aralık 2012 tarihinden itibaren yayımlanmaya başlandı. Her yıl haziran ayının ikinci haftasında Meclis tatile girmeden çıkarılan Torba Kanunlara yıl içinde tartışılmayan toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren İSG ile ilgili kanunlarda değişiklik önerileri Torba kanunlara ilave edildi ve itirazlar dinlenmeden değişiklikler yapıldı.
16 Haziran günü Sanayi ve üretime destek kanunu içinde İSG Kanununda önemli bir değişiklik daha yapıldı. İSG Hizmetleri Yönetmeliğinde değişiklik yolda. Özetle İSG Mevzuatı beş yılda yamalı bohça haline geldi ve yama tutmaz oldu.
İSG Mevzuatında değişiklik yapılacaksa öncelikle İş Teftişi yapan Müfettişler ile İSG çalışanları ve örgütlerine danışılması gerekir. Her yönetmelik değişikliği öncesi Sendikalar ve Meslek Odalarına görüşleri soruldu ancak Yönetmelikler ile ilgili yapılan görüş ve öneriler dikkate alınmadan aynen çıkarıldı.
100.000 İSG Çalışanı bugüne kadar seslerini örgütlü olarak duyuramadılar. Nedeni üzerinde tekrar durmak istemiyorum. İSG Çalışanları görüşlerini açıklamaktan ve örgütlü olarak hareket etmekten vazgeçtiler. OSGB MEDYA olarak görüş ve önerilerimizi Kamuoyuna sunmaya devam edeceğiz.
1-İSG Mevzuatının sil baştan yenilenmeli:
Ücretini işverenden alan İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi ve OSGB’ lerin önerilerinin işverenler tarafından yerine getirilmediği görülüyor. İşverenler riski hizmet aldıklarına transfer etmeyi düşünüyorlar. Bu nedenle İSG Hizmeti verenlerin işverene karşı sorumlu tutulası doğru değildir.
İSG Hizmetleri bedeli SGK Primlerinden ayrılan paylardan oluşacak fondan ödenmelidir. İşveren tarafından İSG Çalışanın değiştirilmesinden sonra Müfettişler tarafından denetim yapılmalı ve ihmali görünenlere (işveren veya İSG Çalışanı/OSGB) mevzuatta belirlenen idari para cezaları verilmelidir.
2- ULUSAL İSG KONSEYİ’ nin yapısı değiştirilerek özerk bir Kurum haline getirilmeli:
Konsey strateji ve hedef belirlemekle kalmamalı aktif olarak Mevzuatın hazırlanması ve uygulanmasında görev almalıdır. Konsey Genel Kurulu strateji ve Mevzuat önerileri hazırlamalı, Konsey Üst Kurulu ise İSG Uygulamalarını izleyen ve gerekli yaptırımları uygulanmasını sağlayan yetkileri bulunmalıdır. Üst Kurulun özerk ve demokratik yapısı gereği siyasi baskılardan ve endişelerden uzak kalacağını düşünmekteyiz.
Konsey Üst Kurulu Üyeleri:
– ÇSGB, SGK, İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, İSGGM yetkilileri,
– İşçi, İşveren ve Kamu Çalışanları Konfederasyonlarından birer temsilci,
Konsey Genel Kurulu Üyeleri:
– ÇSGB, SGK, İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, İSGGM yetkilileri,
– İşçi, İşveren ve Kamu Çalışanları Konfederasyonlarından birer temsilci,
– Sigorta şirketlerinden temsilcileri
– Sağlık, Milli Eğitim vb. ilgili Bakanlık yetkilileri
– TOBB temsilcisi
– TMMOB, TTB temsilcileri
– İSG Profesyonellerini Kurumsal ve Bireysel temsil eden birer STK temsilcisi yer almalıdır.
3- OSGB kuruluş ve yetkileri yeniden düzenlenmeli:
OSGB kurucu veya ortaklarından en az biri 5 yıllık A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı veya İşyeri Hekimi olmalıdır. OSGB ortaklık yapısında çoğunluk (> % 50) hisse, bu şartları taşıyan Hekim ve/veya Uzmanın olmalıdır. OSGB’LERİN yetki başvurusunda ibraz ettiği tam süreli İSGProfesyoneli kadrosu, şu şekilde olmalıdır: En az biri A Sınıfı olmak üzere iki İş Güvenliği Uzmanı ve bir İşyeri Hekimi. Diğer Sağlık Personeli ise, zorunluluk kapsamından çıkarılmalıdır.
OSGB Yetki sınırı; 80 km. yarıçaplı alan olmalıdır. Özellikle, aynı işverene/şirkete ait farklı illerdeki işyerlerine hizmet sunulduğunda, yetki devri olarak yorumlanmamalıdır. OSGB aynı işverene ait tüm illerde hizmet verebilmelidir.
OSGB’ler, İSG sektöründeki tüm hizmetlerini (İlkyardım, Hijyen Laboratuvarı, Periyodik kontrol hizmetleri ) Şirket olarak aynı adreste yürütebilmelidirler.
İSG Hizmet niteliğini olumsuz yönde etkileyen düşük bedeller karşılığında hizmet üret(e)meyen Kırmızı OSGB’lerin bu uygulamasına yönelik; Minimum İSG Hizmet Fiyat Tarifesi’ni, Özerk Üst Kurul belirlemelidir, resmî olarak da yayımlamalı ve takip etmelidir.
Mevzuata aykırı çalışan OSGB’lere ceza puanı yerine, idari para cezası verilmelidir. Bu para cezaları da OSGB nin vereceği teminattan direk kesilebilmelidir. Bu denetim ve cezalar Konsey Üst Kurulu tarafından yerine getirilmelidir.
OSGB denetimlerini, OSGB’lerin bağlı olduğu bir Oda teşekkülü halinde, tüm OSGB’lerin zorunlu üyesi olduğu bu Oda marifetiyle de yapılabilir.
İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personeli sayısı yetersizdir, kısa dönemde de yeterli sayıya ulaşması beklenmemektedir. 2-9 çalışanı olan az tehlikeli sınıftaki işyerlerine işyeri hekimi görevlendirilmesi en az 5 yıl, Tehlikeli sınıftaki işyerlerine 2 yıl ertelenmelidir. 2-49 çalışanı olan az tehlikeli ve tehlikeli sınıftaki işyerlerine işyeri hekimliği hizmeti, Kamu Sağlık Kuruluşları ile İşyeri Hekimi Belgesine haiz aile hekimleri tarafından verilmesi sağlanmalıdır. Bu işyerlerine Sağlık Taramaları, Toplum Sağlığı Merkezleri ile Sağlık Bakanlığının yetkilendirdiği Sağlık Kuruluşları tarafından bedeli Bakanlık tarafından ödenerek yapılması yerinde olacaktır.
OSGB kuracak olan firmalardan 200.000 TL teminat alınmalıdır.
4- İş güvenliği uzmanlarının hangi sektörlerde çalışma yapacaklarına dair Sektörel düzenleme geciktirilmeden yapılmalı.
5- İşverenler iş güvenliği uzmanlarının mesleki etik ve mevzuata uygun çalışmalarından rahatsızlık duymakta ve görevlerini yapmalarını engellemektedirler. Bu sorunun çözümü İSG Hizmetleri ücretlerinin SGK Primlerinden ayrılan paylardan oluşacak fondan karşılanması ile çözülür. İSG Hizmeti bedelinin Fondan karşılanması halinde, 2013 yılından buyana İSG Hizmeti almayan ve cezalı duruma düşmüş 470.000 işyerinin sistem içine alınmasını sağlayacaktır.
Mevzuattaki uygulamada finansman desteği yetersiz kalmakta ve uygulanmasındaki zorluk nedeni ile yararlanılamamaktadır. Yönetmelikteki uygulamanın yerine bu işverenlere sigorta primlerinden indirim yapılması uygulama açısından daha kolay olacaktır.
Meslek Hastalıkları tanısını koyacak sağlık hizmeti sunucuları ile ilgili Yönetmelik çıkarılmalıdır.
6- Mesleki Eğitim ve Mesleki Yeterlilik Konusu yeniden düzenlenmeli:
Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işyerlerinde çalışanlara verilmesi öngörülen mesleki eğitimler verilmeyip belli bir ücret karşılığı belge düzenlenmektedir. Yönetmelik kaldırılmalı yerine Mesleki Yeterlilik Sınavlarına yönelik akredite eğitim kurumları ile ilgili yönetmelik çıkarılmalıdır. Bu Eğitimlerde Milli Eğitim Bakanlığı Meslek Liseleri de yer almalıdır.
7- İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimleri 5 yılda bir sınavlara katılarak belgelerini vize ettirmeli.
8- 2-9 çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinin işveren veya vekillerine verilen eğitimler Eğitim Kurumları tarafından örgün eğitim olarak te verilebilmeli.
9- SGK ve Vergi borcu bulunan OSGB, İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimlerinin İSG KATİP’te işlem yapmaları engellenmelidir.
10- Periyodik Teknik Kontrolleri yapacak elemanların Bakanlık tarafından sınava tabi tutularak akredite edilmeleri ve Yönetmelikte bu konu ile ilgili bir erteleme daha yapılmamalıdır.
Doğruları tek tek değil, tüm sosyal taraflarca örgütlü olarak birlikte söylediğimizde dinleneceğimize inanıyoruz
Saygılarımızla
OSGB MEDYA