İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, iş güvenliği uzmanlarını Tehlike sınıflarına göre A/B/C sınıfları olarak belirlemişti. Ayrıca Bakanlığa sektörel alanda düzenleme yapma yetkisini vermişti. Avrupa’da iş güvenliği uzmanı olacaklar, sahalarında deneyim sahibi olduktan sonra kendi sektörlerinde iş güvenliği uzmanı oluyorlardı. Bizde ise deneyimin iş güvenliği uzmanı olarak yapılmasını daha sonra sektörel alanda düzenleme yapılarak, sektörel iş güvenliği uzmanı olunması yolu tercih edildi.

18.12.2014 Tarihinde İSG Hizmetleri Yönetmeliğinin 5. Maddesinde ” İşveren, sektörel düzenleme çerçevesinde maden ve yapı ile diğer sektörlerde öncelikli olarak hangi mesleki unvana sahip iş güvenliği uzmanlarının ve bunların yanında görev yapacak diğer mesleklere sahip iş güvenliği uzmanlarının belirlenmesine dair usul ve esaslar Bakanlıkça düzenlendikten sonra sektörel iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olan iş güvenliği uzmanı görevlendirmek zorundadır.” Şeklinde bir değişiklik yapıldı.

Bugün farklı mesleklerde 110.000 iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip uzmanımız bulunmaktadır. Daha fazla vakit geçirilmeden Bakanlık tarafından gerekli düzenleme yapılmalıdır.

İş güvenliği uzmanları beş yılda bir 30 saatlik yenileme eğitimi aldıktan sonra belgelerini vize yaptırıyorlardı. Bu eğitimlere katılmadan Eğitim Kurumlarına para ödeyerek vize alındığını gören ve bu durumu önleyemeyen Bakanlık, Yenileme eğitimlerini kaldırdı. Şimdi 5 yılda bir vize harcı alınarak vize yapılıyor.

İş Güvenliği Belgesine sahip uzmanların büyük çoğunluğu uzman olarak tek bir gün çalışamadılar. Çalışanların da önemli bölümü sürekli değişen mevzuatı takip edemediler. Bir kısım uzmanların da sağlık sorunları nedeni ile sahada uzmanlık yapamadılar, Mesleğini hiç yapmayan A ve B sınıfı İş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olan uzmanlarımızı da düşünür isek, Harç alınarak vize yapılmasını doğru bulmuyorum.

Bakanlık bu durumları dikkate alarak Sektörel iş güvenliği uzmanlığı konusunda düzenleme yapmalıdır. Sektörel iş güvenliği uzmanı olacakların sınavla bu belgeyi almalarını ve vizelerin 5 yılda bir yine sınavla yapılmasını düşünüyorum.

Yorumlar