Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçilerle ilgili düzenlemeye ilişkin bilgi verirken, “Bu meseleyi kökten çözüyoruz, bundan sonra iki işçi bir iş yerinde farklı statüde çalışmayacak, bunu kaldırıyoruz” dedi, 9 Mart’ta Şanlıurfa’ya gidecek olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konuda önemli açıklamalar yapacağını söyledi.
Bakanlar Kurulu’na sevk edilen taşeron işçilerle ilgili yasanın Meclis’te 2013 Aralık’ta görüşülmesinin planlandığını ancak bu dönemdeki gelişmelerin buna izin vermediğini anlatan Çelik,
“Karayolları’nın 10 bin kişiye, Sağlık Bakanlığı’nın 10 bin kişiye ihtiyacı varsa, orada taşeron işçi değil asıl işçi çalışacak. Bunu düzenliyoruz ve yasanın en önemli konusu budur. Şimdi ‘hiç hizmet alımı olmasın’ diyorsanız bu doğru olmaz, hizmet alımında eşitsizlik olmaması lazım. Hastanede iki kişi çalışıyor, biri tıbbi sekreter taşeron işçisi, diğeri ise hastane personeli ve aralarında statü farkı çok fazla. Demek ki hemşireyi, tıbbi sekreteri, hasta bakıcıyı asıl işçi olarak çalıştıracaksın, bunu kesinlikle çözeceğiz” dedi.
Çelik, İş Kanunu’nun 2′nci maddesini hiç değiştirmeden, kazanımların devam edeceğini söyledi.
Sn. Bakan, yeni yasayla örgütlenmenin önündeki engellerin kalkacağını, taşeron işçilerinin toplu sözleşme hakkını elde edeceğini ve başta kıdem tazminatı olmak üzere bütün tazminatların devletin güvencesinde olacağını ifade etti.
Yıllardır iş kazalarının en önemli nedeni olan ve sendikasızlaştırmanın bir yolu olarak görülen taşeronlaşma sorununa çözüm gelecek olması sevindirici. Ancak endişelerim de var. Yerel seçimden sonra verilen sözlerin uygulanması için ortam uygun olacak mı?
Bugüne kadar Alt İşverenlik Yönetmeliği bile tam olarak uygulanamadı. Alt işveren ilişkisinin kurulmasının gerektiği durumlarda, yüklenici sözleşmesi yapılarak muvazaa yapılıyor. Bakanlığın bu konuda mevcut yönetmeliği tam olarak uygulaması gerekiyor. Muvazaa tespitinin yapılması ile alt işveren çalışanlarının asıl işveren çalışanı haline gelmesinde yasal bir engel bulunmamaktadır.
İnşaatlarda, madenlerde ve tersanelerde meydana gelen ölümlü kazaların taşeron işçileri arasından çıkmış olması sorunun büyüklüğünü ortaya koymaktadır.
Bakanlığın uzun süredir sorunun çözümüne yönelik çalışmasını herkesin desteklemesi gerekir.
Mesut TORAMAN
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı
İSGDEM ve OSGBMED
Yönetim Kurulu Başkanı